Ugrás a tartalomhoz

MKB Alapkezelő Zrt.

Az MKB-Pannónia Alapkezelő története

A Pannónia Nyugdíjpénztár és a CIG Pannónia Életbiztosító 2011-ben közösen alapította a Pannónia Befektetési Szolgáltatót, amely elsősorban intézményi ügyfelek – főként biztosítók és pénztárak – részére végzett portfóliókezelési szolgáltatást. A Társaság értékpapír portfóliók kezelésére szakosodott, a vagyonkezelési igények professzionális, a nemzetközi normákhoz igazodó kielégítésére törekedett. Az intézményi körben kezelt vagyon nagysága 2013 decemberében meghaladta a 130 milliárd forintot. A befektetési szolgáltató 2013-ban befektetési alapkezelővé alakult át, ezzel egyidejűleg felvette a Pannónia CIG Alapkezelő nevet. Saját kibocsátású, zártkörű alapok megjelenésére a piacon 2013 áprilisában került sor, egyelőre kizárólag intézményi befektetők részére. 2017. július 31-én a társaság közgyűlése a tulajdonosi szerkezet változásáról döntött, ezzel összhangban a társaság elnevezése MKB-Pannónia Alapkezelőre változott, mely az intézményi vagyonkezeléssel foglalkozó Pannónia CIG Alapkezelő, a befektetési alapok kezelésével foglalkozó MKB Befektetési Alapkezelő egybeolvadásával jött létre.

A Budapest Alapkezelő története

A Budapest Alapkezelő Zrt. a Budapest Bank-csoport tagjaként, a Budapest Bank 100 százalékos leányvállalataként 1992-ben alakult, majd 2007-től kezdve Csehországban is jelen van. A társaság az alakulást követő két évtizedben a magyar piac egyik meghatározó vagyonkezelő társaságává vált. 2004 júniusában indítottuk első származékos garantált alapunkat. A "hagyományosnak" tekinthető befektetési alapok mellett egy korszerű és még világviszonylatban is különleges termék kifejlesztése is a Budapest Alapkezelő nevéhez fűződik. A Budapest Befektetési Kártya jellegzetessége, hogy egy befektetési alap és egy bankkártya legjobb tulajdonságait ötvözi.

A két alapkezelő egyesülése

A Magyar Bankholding fúziós menetrendjének megfelelően lezajlott 2022. augusztus 31-én a vállalatcsoporthoz tartozó két alapkezelő egyesülése. Az MKB-Pannónia Alapkezelő és a Budapest Alapkezelő összeolvadásával létrejövő társaság MKB Alapkezelő Zrt. néven működik tovább. A fuzionált alapkezelőnél a kezelt vagyon mérete megközelíti az 1200 milliárd forintot – ebből közel 700 milliárd forint befektetési alapokban kezelt vagyon, 500 milliárd pedig az intézményi ügyfelek (nyugdíjpénztárak, biztosítók) számára végzett vagyonkezeléséhez kapcsolódik.

Az MKB Alapkezelő Zrt. jelentős tapasztalattal rendelkezik az egyéni kiszolgálásra épülő intézményi portfóliókezelés területén is. Versenytársai közül kiemeli a cseh piacon betöltött szerepe, ahol az általa kezelt vagyon megközelíti 105 milliárd forintot. Az MKB-Pannónia Alapkezelőt és Budapest Alapkezelőt számos jelentős díjjal jutalmazta már a szakma – az elmúlt években több kategóriában is díjazott lett a Privátbankár Klasszis Díjátadó Gálán, valamint „Az év részvényalap-kezelője” díjat nyerte el a BÉT Legek gálán 2019-ben és 2020-ban is.